همه چیز در مورد اسپیرومتری
اسپیرومتری به منظور بررسی نمودن عملکرد ریه، از جمله مهمترین و در دسترس ترین آزمون ها تلقی می شود.
در این تست حجم هوای جابه به جا شونده در میان ریه و محیط خارجی، بررسی و اندازه گیری می شود و همین امر می تواند در تشخیص بسیاری از بیماری ها کارساز عمل نماید.
لازم به ذکر است که اسپیرومتری در برخی از مراکز طب کار از جمله مرکز تخصصی سلامت سام پارس، انجام می گیرد.
به هر شکل باید دانست که معاینات ادواری در مراکز تخصصی طب کار، به کمک این تست می توانند بیماری های مرتبط با ریه را در همان مراحل ابتدایی شناسایی نمایند.
در این آزمایش ظرفیت ریه، حجم و سرعت خارج شدن گاز از ریه مورد ارزیابی قرار می گیرد و چنانچه این مقادیر پایین تر از حد معمول باشد، می تواند خبر از اختلال عملکرد ریه بدهد.
همچنین می توانید بخوانید از: مدت اعتبار معاینات بدو استخدام
انجام اسپیرومتری چگونه است
در فرآیند اسپیرومتری، ابتدا وزن و قد افراد اندازه گیری شده و سپس بر اساس نتایج به دست آمده، ظرفیت تنفسی آنها توسط دستگاه سنجیده خواهد شد. در این حین توجه داشته باشید که با دقت کافی به مطالب عنوان شده توسط کارشناس مربوطه، گوش فرا دهید.
در مرحله ی شروع اسپیرومتری لازم است که روی صندلی کاملا راحت، به صورت صاف نشسته و چنانچه کمربند بسته اید، آن را شل نمایید تا هیچگونه فشاری را در خود احساس نکنید.
بعد از آن، گیره ی مخصوص بینی را زده و وسیله ی دهانی که به شما داده می شود را داخل دهان بگذارید و لبهایتان را دور آن ببندید؛ سپس تنفس را بر اساس نکات بیان شده در ادامه آغاز نمایید:
- چند نفس دم و بازدم عادی و معمولی بکشید
- در ادامه ی اسپیرومتری، یک دم عمیق، سریع و کامل کشیده و این کار را در حالتی انجام دهید که فضای ریه های شما سرشار از هوا شود.
- هنگام انجام تست، تا جایی که می توانید بازدم را با سرعت بالا و شدت فراوان فوت نمایید تا ریه های شما کاملا خالی شوند. لازم به ذکر است که طول بازدم، باید 6 ثانیه زمان ببرد.
موارد منع انجام تست اسپیرومتری
در صورت وجود برخی مشکلات، فرد مجاز به انجام آزمایش اسپیرومتری نخواهد بود:
- داشتن سابقه ی عفونت ریوی، فشار خون، شک به بیماری سل یا عفونت های تنفسی دیگر
- سابقه ی عمل جراحی قفسه ی سینه و شکم در سه هفته ی قبلی و سابقه ی سکته قلبی دست کم در شش هفته ی اخیر
- شواهدی که مبنی بر تنگی نفس آشکار باشند.
- سرفه های همراه با خلط خونی و جراحی اخیر گوش و یا چشم، از مواردی هستند که می توانند آزمایش اسپیرومتری را ممنوع کنند.
- پارگی در صماخ گوش، آمبولی ریه و یا سابقه ی سکته ی مغزی
سخن پایانی
در این مطلب سعی نمودیم که همه چیز در مورد اسپیرومتری را به صورت کامل و بهینه، مورد بررسی قرار دهیم.
چنانچه در خصوص این آزمایش سوالاتی ذهن شما را به خود مشغول ساخته است، می توانید با کارشناسان و متخصصان طب کار سلامت سام پارس ارتباط برقرار نمایید و از بابت دریافت خدماتی مفید و کامل، آسوده خاطر باشید.