

روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای
بهداشت حرفه ای علمي است كه از طريق شناسايي، ارزشيابي و كنترل شرايط و عوامل زيان آور در محيط كار و ارائه مراقبتهاي پزشكي، حافظ سلامت شاغلين كشور مي باشد. به مناسبت هشتم اردیبهشت ماه سال 1400 مصادف با 28 آوریل 2021 میلادی روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای تصمیم گرفتیم به این موضوع و اهمیت آن بپردازیم
تعريف بهداشت حرفه ای
بهداشت حرفه ای علمي است كه از طريق شناسايي، ارزشيابي و كنترل شرايط و عوامل زيان آور در محيط كار و ارائه مراقبتهاي پزشكي، حافظ سلامت شاغلين كشور مي باشد.
مهندسی بهداشت حرفه ای را میتوان بهطور خلاصه علم و هنر تأمین سلامت در محیطهای شغلی تعریف کرد. مهندسبهداشت حرفه ای کسی است که وظیفه شناسایی، ارزشیابی و حذف یا کنترل عوامل مخاطرهآمیز شغلی را به عهده دارد.
سازمان بین المللی کار، مهندسی بهداشت حرفه ای را چنین تعریف نمودهاست:تامین و ارتقاء عالیترین سطح سلامت جسمی، روانی واجتماعی برای کارگران همه مشاغل، پیشگیری از بیماریها و حوادث ناشی از کار، به کارگماردن نیروی کار درمحیط و شغلی که از لحاظ جسمی و روانی قدرت انجام آن را دارد و بهطور خلاصه تطابق کار با انسان یا ارگونومی که از کلمه یونانی برگرفته شدهاست.
مهندسی بهداشت حرفه ای رشتهای است که به محیط کار بر میگردد. در واقع متخصصان در این رشته خطرهای بالقوهای که در محیط کار وجود دارد را شناسایی میکنند و در مراحل بعد به اندازهگیری و ارزیابی این خطرات و کنترل آنها میپردازند. البته کسانی که علم بیشتری در این رشته دارند، خطرهای شغلی را نیز پیشبینی میکنند.
پوستر روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای سال 1400 (2021 میلادی)


هشتم اردیبهشت ماه سال 1400 مصادف با 28 آوریل 2021 میلادی روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای می باشد و شعار این روز در سال 2021 که با آرم وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و سازمان بین المللی کار است:
پیش بینی، آمادگی و پاسخگویی به بحران ها
هم اکنون روی افزایش تاب آوری نظام های ایمنی و بهداشت حرفه ای (OSH) سرمایه گذاری کنیم
تاریخچه
تا قرن شانزدهم میلادی در کتب طبی به بهداشت حرفه ای و ارتباط بیماریهای مختلف با شغل افراد اشاره قابل توجهی نشده است. از قرن شانزدهم به بعد در تاریخ به چهرههای درخشانی بر میخوریم که تمام عمر خود را صرف تشخیص و جلوگیری از بیماریهای ناشی از کار نموده و خدمات با ارزشی انجام دادهاند.
اولین فردی که آثار ارزندهای در مورد بهداشت حرفه ای از خود به یادگار گذاشته است طبیبی از ناحیه ساکسونی در ایتالیا بنام اگریکولا بود او کتابی در ۱۲ جلد درباره اکتشافات و استخراج فلزات. ابزار کار. حوادث و بیماریهای ناشی از کار و … نوشت که در سال ۱۵۵۶ منتشر شد. بعداز او در سال ۱۵۶۷ پزشک دیگری اهل سوئیس بنام پاراسلسوس کتابی درباره بیماریهای وابسته به شغل در بین کارکنان معدن ذوب و فلزات منتشر کرد.
در سال ۱۶۳۳ پدر طب کار یا همان رامازینی بدنیا آمد که یکی از پیشقدمان بزرگ قرن ۱۷ در این زمینه میباشد. کتاب معروفش درباره بیماریهای شغلی در سال ۱۷۰۰ میلادی منتشر شد. او برای اولین بار به پزشکان توصیه کرد که علاوه بر سوالات که در زمان معاینه از بیماران میپرسیدند از همه بپرسند شغل شما چیست این جمله کوتاه نقطه عطفی در تاریخ بهداشت حرفه ای و طب کار بشمار آمده است.
هدف کلی بهداشت حرفه ای
نگهداری و بهبود حداکثر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان مشاغل مختلف از طریق پیشگیری از خطرات تهدید کننده سلامت کارگران، مطالعه شرایط نامناسب محیط کار و اثرات سوء آن بر تندرستی آنان میباشد. کارشناسان بهداشت حرفه ای که دراین زمینه فعالیت دارند، با شناختی که از محیط کار، فرایندهای کاری، خطرات و عوامل زیانآور محیط کار، و نیز تاثیراتی که این عوامل بر سلامت شاغلین میگذارند، از طریق بررسی، ارزیابی، اندازهگیری وکنترل عوامل زیان آور محیط کار، درصدد سالمسازی و بهسازی محیط کار برمیآیند. بنابراین ازاین طریق باعث کنترل بیماریها، عوارض و آسیبهای شغلی و درنهایت تامین سلامت شاغلین میگردند.
مرکز تخصصی طب کار سلامت سام پارس آماده ارائه خدمات طب کار به سازمان ها، ارگان ها و مراکز درمانی می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص معاینات طب کار با ما تماس بگیرید.
زهرا غلامی کارشناس بهداشت حرفه ای مرکز تخصصی طب کار سلامت سام پارس