مرکز طب کار سلامت سام پارس
شنبه تا چهارشنبه: ۱۶-۸ و پنج شنبه: ۱۲-۸ جمعه ها: تعطیل
تلفکس: ۸۸۹۱۴۸۸۷-۰۲۱

آخرین مطالب آموزشی

خوش آمد

به سایت طب کار سلامت سام پارس خوش آمدید
به سایت طب کار سلامت سام پارس خوش آمدید
روزها و ساعات کار: شنبه تا چهارشنبه ۱۶-۸ و پنجشنبه ۱۲-۸
Title Image

مرخصی استعلاجی و قوانین مرتبط

مرخصی استعلاجی و قوانین مرتبط | طب کار سلامت سام پارس

مرخصی استعلاجی و قوانین مرتبط

مرخصی استعلاجی زمانی به وجود می‌ آید که افراد در هنگام کار دچار بیماری شوند و نحوه گرفتن آن اینطور می باشد که در ابتدا افراد باید بیمه شده باشند و اگر دچار بیماری شدند باید به سازمان تامین اجتماعی بروند تا مجوزی برای دریافت این نوع مرخصی بگیرند. افراد در این زمان می توانند حقوق خود را مانند قبل دریافت کنند اما اگر این مرخصی کمتر از ۳ روز باشد حقوقی دریافت نمی کنند. در ادامه درمورد نحوه گرفتن و سایر نکات مربوط به این نوع مرخصی توضیح می دهیم.

هدف از این مرخصی چیست؟

مهم ترین حقوق و خواسته نیروی کار داشتن یک زندگی مناسب است. بنابراین تلاش و کوشش هایی صورت گرفته است که باعث بالا بردن کیفیت زندگی کارمندان و کارگران مشغول به کار شود و همچنین سبب تسهیلات و مزایای غیر مادی به کارگران و کارمندان می شود مانند انواع مرخصی ها که به آن ها کمک کند. یکی از این مرخصی ها، استعلاجی است.

مرخصی استعلاجی در چه زمانی صورت می گیرد؟

این مرخصی معمولاً در زمانی صورت می ‌گیرد که افراد (کارگر و کارمند) مشغول به کار، به علت بیماری هایی که ناشی از کار کردن یا غیر آن می باشد، بیمار شوند و تا مدتی قادر به کار کردن نخواهند بود و نیاز به استراحت و درمان داشته باشند. در این زمان افراد می توانند از مرخصی استعلاجی استفاده کنند.

آیا افراد در زمان استفاده از این مرخصی حقوق و مزایای خود را مانند قبل دریافت می کنند؟

در ماده ۶۲ قانون تامین اجتماعی به این سوال پرداخته شده است. طبق این ماده، سازمان تامین اجتماعی تحت هر شرایطی باید به افرادی که این مرخصی را دریافت کرده‌ اند حقوق و مزایای آن ها را مانند قبل بپردازد.

همچنین لازم به ذکر است که بر اساس همین ماده شرایط پرداخت حقوق و مزایای افراد دارای این مرخصی به شرح زیر می باشد:

  • اگر فرد بیمه شده، دارای همسر و فرزند یا سرپرست والدین خود باشد، سه چهارم آخرین حقوقی که گرفته بود را دریافت می کند.
  • اگر فرد بیمه شده دارای همسر و فرزند یا سرپرست والدین خود نباشد، دو سوم آخرین حقوقی که گرفته بود را دریافت می کند.
  • در صورتی که فرد بیمه شده با وجود بیماری در بیمارستان بستری نشود، طبق ماده ۶۲ سازمان تامین اجتماعی فرد از روز چهارم حقوق جبرانی خود را محاسبه و دریافت می کند. زیرا در این موارد به مرخصی استعلاجی کمتر از ۳ روز حقوق و مزایا تعلق نمی گیرد، سپس با بررسی شرایط و ویژگی های لازم، در صورت تأیید، حقوق این مرخصی پرداخت می شود.

همچنین این نکته حائز اهمیت است که طبق ماده ۷۴ قانون کار، با تأیید این مرخصی توسط سازمان تامین اجتماعی، مدت زمانی که افراد از آن مرخصی استفاده می کنند جزو سوابق کاری و بازنشستگی آن ها محسوب می شود.

مرخصی ها در قانون کار

افرادی که در چارچوب قانون کار هستند، می توانند از فواید ذکر شده در این قانون و قانون سازمان تامین اجتماعی بهره مند شوند. بر اساس این قانون ها، انواع و اقسام مرخصی ها شامل موارد زیر می شوند که با توجه به داشتن شرایط لازم قابل استفاده و دریافت می باشد.

  • مرخصی زایمان
  • مرخصی تحصیلی
  • مرخصی استحقاقی
  • مرخصی حج واجب
  • مرخصی بدون حقوق و موارد دیگر

اما یکی از مهم ترین انواع مرخصی ها، استعلاجی می باشد، همانطور که از اسم آن مشخص هست برای مواردی است که فرد دچار بیماری جسمی یا روحی و روانی شود و به مراقبت و درمان و استراحت نیاز داشته باشند.

بنابراین این مرخصی کاملاً مخالف مرخصی استحقاقی می باشد زیرا در مرخصی استحقاقی دلایل موجهی مثل داشتن مدارک پزشکی برای مرخصی لزومی ندارد اما در دیگری باید مدارک پزشکی را برای اثبات بیمار بودن فرد به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهید.

چگونه مجوز دریافت مرخصی استعلاجی صادر می گردد؟

بر اساس بند ۷ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی، بیماری که موجب اختلال در عملکرد جسمی یا روحی افراد شود که حتماً نیاز به خدمات درمانی داشته باشند و افراد به صورت موقت نتوانند کار کنند، سازمان تامین اجتماعی مجوز این مرخصی را به آن افراد می دهد. همچنین روند این مرخصی بسیار شبیه به مرخصی بارداری در زنان می باشد.

 نحوه دریافت مرخصی استعلاجی چگونه می باشد؟

اولین نکته مهم در خصوص دریافت آن این است که چنین مرخصی مانند مرخصی های حج واجب و تحصیلی، زمان معین و مشخص شده ای ندارد؛ به علت اینکه ممکن است بیماری فرد طولانی یا کوتاه شود.

بنابراین افرادی که بیمار شده اند و می خواهند که امورات درمانی خود را انجام دهند می توانند به کار فرمای خود درخواست این مرخصی را ارائه دهند.

نکته مهم دیگر که در مطالب فوق گفته شد در مورد حقوق و مزایا و سابقه کاری افراد در زمان بیماری آن ها می باشد. افراد می بایست مدارکی برای دریافت حقوق و مزایا و سابقه کاری خود به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهند و پس از بررسی های لازمه به فرد داده می شود. از جمله این مدارک، می توان به گواهی پزشکی و دفترچه بیمه اشاره کرد.

همچنین اگر افراد بیمه شده بیمار شوند و مدت هر بیماری آن ها در سال ۷ تا ۱۵ روز باشد، تایید پزشک برای دریافت حقوق و مزایا و سابقه کاری برای بازنشستگی کافی می باشد. اما اگر این مدت بین ۱۵ تا ۶۰ روز باشد باید پزشکی که مورد اطمینان سازمان تامین اجتماعی هست بیماری فرد را تأیید کند تا فرد بتواند مزایای ذکر شده را دریافت کند.

سخن آخر

در این مطلب درمورد مرخصی استعلاجی صحبت کردیم. این نوع مرخصی برای افرادی است که بیمه شده اند، بیماری دارند و مدتی نمی توانند کار کنند. شرایط گرفتن آن به این شکل است که در صورت تأیید بیماری افراد توسط سازمان تامین اجتماعی از حقوق و مزایای خود مانند قبل بهره مند می شوید. این مرخصی مانند مرخصی های حج و تحصیلی زمان معین و مشخص شده ای ندارد.

1.7/5 - (3 امتیاز)
تماس بگیرید
instagram
sms
whatsapp
telegram
map
phone
waze